RĂCEALA: Cea mai frecventă boală a omului




Nu există boală în sensul scolastic al cuvântului. Simptomele așa-zisei boli sunt în fapt reacții ale trupului în vederea readucerii caracteristicilor lui la parametrii optimali. Inexistența virusurilor patogene este indubitabilă. Altfel spus, nu există virusuri patogene și deci nu există nici boli create de astfel de virusuri și nici epidemii.

Cea mai frecventă boală a oamenilor este răceala. Mulți oameni răcesc pe timp de iarnă ceea ce face ca medicina scolastică să plece de la presupunerea că această boală ar fi contagioasă și produsă de virusuri. Medicina scolastică susține, în mod eronat, faptul că răceala ar fi o boală infecțioasă și contagioasă provocată de peste 200 de tulpini de virusuri. Răceala este însă provocată de răcirea trupului, în special a apei din trup. În mod ideal, trupul adult al femeii conține între 45%-60% apă, iar trupul adult al bărbatului conține între 50%-65% apă. Temperatura ideală a trupului uman se află între 36,1 – 37 grade Celsius.

În anumite condiții, spre exemplu prin purtarea de îmbrăcăminte inadecvată pe timp de iarnă, temperatura apei din organism scade sub 36,1 grade Celsius. Trupul uman reacționează la această scădere de temperatură pentru a-și readuce temperatura sa în limitele optimale. Această reacție a corpului produce simptomele specifice răcelii care pot fi: rinoree, congestie nazală, dureri în gât, ochi roșii și lăcrimoși, strănut, tuse, febră, dureri de cap, oboseală, dureri musculare și articulare, stare de slăbiciune și letargie, pierderea apetitului, greață și chiar vomă. Răceala se manifestă diferit de la om la om în funcție de viteza metabolică și de activitățile prestate. Începutul răcelii este uneori greu de perceput. Dacă vei ieși dintr-o cameră încălzită în frigul iernii, în trupul tău va apărea adrenalină care va provoca o oarecare senzație de euforie. Din cauza senzației de euforie este mai greu să percepi instalarea răcelii în organism.

Cel mai bun lucru de făcut este să eviți răceala prin purtarea de îmbrăcăminte adecvată pe timp de iarnă și prin mișcare. Pe timp de iarnă este bine să dormi cu căciuliță în cap, să ai în pat întotdeauna o pernă cu apă fierbinte, să te acoperi cu o pătură din fibre sintetice pentru a menține căldura și peste pătură să așezi o plapumă grea. În caz că extremitățile sunt reci înseamnă că răceala este în stadiul de început. Extremitățile sunt: nasul, urechile, mâinile și picioarele.

În acest caz, este bine să faci băi calde, să bei ceai fierbinte și puțin îndulcit cu miere și să stai culcat într-un pat încălzit. Te mai poți încălzi și cu ajutorul auto-masajului. Dacă vei face așa, răceala va fi eliminată în curs de maxim trei zile. Dacă nu vei lua răceala din pripă, atunci ea va dura cam timp de zece zile. Răceala poate deveni cronică și poate provoca moartea. Unii oameni râd atunci când aud că poți răci dacă ești expus curentului de aer ce se formează între două ferestre opuse și deschise cu toate că aceasta se poate întâmpla. Răceala poate fi și locală spre exemplu atunci când numai capul răcește. Curentul de aer format din două ferestre deschise poate conduce la răceala capului.

Este bine să ții cont de faptul că încălzirea apei din organism este inerțială. Dacă împingi un automobil vei observa că la început el va putea fi urnit din loc foarte greu și încet după care el va putea fi mișcat ceva mai ușor și mai repede. Acest fenomen are loc datorită inerției automobilului. La fel se întâmplă și cu încălzirea apei din organism. În următoarele rânduri îți voi da un exemplu pentru a înțelege mai bine acest fenomen.

Presupun că ai extremitățile reci și te culci pe un pat bine încălzit de o pernă cu apă fierbinte și te acoperi cu o pătură din fibre sintetice și cu o plapumă grea. După cam zece minute ai impresia că te-ai încălzit, însă dacă vei ieși de sub plapumă vei constata că după 10-20 minute extremitățile vor deveni din nou reci. Impresia de încălzire provine de la căldura emisă de perna cu apă fierbinte, însă apa din organismul tău nu s-a încălzit deja astfel încât temperatura corpului tău să se regăsească în intervalul optimal.

Există mentalitatea că alcoolul încălzește trupul. Această mentalitate este greșită. Alcoolul nu încălzește trupul, ci amorțește sistemul nervos ceea ce face ca omul respectiv să nu mai simtă frigul. Dacă omul nu mai simte frigul, atunci el are tendința de a se expune pe mai departe frigului ceea ce va conduce la o răceală mai puternică decât în cazul în care el nu ar fi băut alcool.

Te poți menține sănătos în regie proprie!
Nu ai nevoie de medicamente sintetice și nici de vaccinuri!
Menține-te sănătos!
Fii sănătos!

Autor: Mihail Ispan
26.02.2020