Etimologie: Computer




Computer = Compu + Ter

Elementul de compunere Compu provine de la verbul a compune, iar Ter este un sufix românesc care provine de la numeralul cardinal trei.

Elementul de compunere Compu semnifică faptul că mașina numită computer nu face altceva decât să compună. Pentru a înțelege acest fapt putem lua ca exemplu programul care rulează pe computer numit calculator. Calculatorul este un program cu ajutorul căruia se pot efectua calcule matematice. Calculatorul nu calculează, ci compune. Numai procesul de calcul prin care oamenii calculează se poate numi calcul. Un copil, pentru a aduna cifra 3 cu cifra 4, poate folosi următoarea metodă. În prima fază, el numără 3 degete după care numără alte 4 degete. În a doua fază, pentru a obține rezultatul final, el numără toate degetele numărate în prima fază. În felul acesta, el obține rezultatul final care este cifra 7. Adulți fac această adunare în mod automat datorită faptului că au exersat pe o durată lungă calculele matematice. Calculatorul nu calculează în mod natural precum un copil și nici nu face o adunare în mod automat datorită unei experiențe de lungă durată așa precum face un adult. El face nuamai ceea ce îi ordonă programatorul să facă. Programatorul îi ordonă computerului ca atunci când userul introduce următoarele patru semne, anume 1+2 =, el să compună aceste patru semne, adică să transforme aceste patru semne într-un număr format din zero și unu, după care să se uite într-o tabelă din care să copieze semnul care îi corespunde numărului respectiv. După aceasta, el copiază semnul respectiv, care în acest caz este 3, pentru a-l afișa pe ecranul computerului.

Dacă programatorul a introdus, din greșeală sau ca să facă o glumă, în tabel cifra 4 în loc de cifra 3, atunci calculatorul afișează cifra 4, în ciuda faptul că această cifră nu reprezintă rezultatul corect al adunării respective. Din acest exemplu, îți dai seama de faptul că programul de calcul numit calculator nu calculeză, ci compune semne în memoria sa după care afișează un semn ordonat de programator. Dacă vei introduce un cuvânt într-un motor de căutare, computerul îți va afișa pe ecranul său o listă în care se află linkurile care conduc spre paginile ce au conținut relevant pentru acel cuvânt. Și în acest caz, computerul compune ceva și anume o listă.

Sufixul Ter semnifică faptul că mașina numită computer funcționează pe principiul logicii ternare. În logica ternară se folosesc numai trei entități și anume două elemente și o funcție. De obicei, cele două entități sunt zero și unu, iar funcția este cea de adunare. Dacă dorești să afli mai multe informații despre logica ternară îți recomand să citești articolul meu intitulat: LOGICA TERNARĂ: Fundamentul gândirii scolastice.

Mulți români refuză anglicizarea limbii române ceea ce este un fapt demn de respect. Unii dintre aceștia propun să nu mai folosim termenul computer deoarece acesta ar fi un termen englezesc. În locul acestui termen, ei propun să folosim termenul calculator. După cum am relatat mai sus, termenul computer provine din limba română și este un termen adecvat pentru mașina numită computer, însă termenul calculator nu este adecvat pentru mașina numită computer. Probabil că atunci când a fost inventat termenul computer, cei care l-au inventat au vrut să folosească termenii latinești compōnere și ter. Limba latina este însă o limbă ce a apărut din strămoșească a românilor așa cum a afirmat Miceal Ledwith. Miceal Ledwith a fost consilier al Papei Ioan Paul al II-lea ceea ce a făcut să aibă acces la documentele din arhivele secrete ale Vaticanului. Acesta este motivul pentru care în limba latină există multe cuvinte identice sau asemănătoare cu cele românești.

Concluzia: În loc de calculator este mult mai bine și adecvat să folosim termenul computer.

Autor: Mihail Ispan