Etimologie: Pareidolia




Pareidolia = Pare + i + dol + ia

Pare este un element de compunere ce provine de la verbul impersonal pare. Verbul impersonal pare are, printre altele, următoarele semnificații: a avea aparența(de obicei falsă) și a vedea în vis sau în imaginația sa. Exemple: Copacul pare a fi foarte înalt. Îmi pare că zbor.

I este un inflix lexical care are următoarele semnificații: e, este, îi, i. El provine de la verbul a fi conjugat la modul indicativ, timpul prezent, persoana a treia, singular. Infixul lexical este purtător de semnificație, în timp ce inflixul gramatical nu este purtător de semnificație, ci denotă o formă gramaticală. Spre exemplu, în limba germană există infixe gramaticale care denotă pluralul sau genitivul.

Dol este un termen juridic care înseamnă înșelăciune.

Ia este un sufix care este foarte productiv în limba română. Acest sufix are următoarele semnificații: a trece printr-o stare, a produce ceva. El este folosit în special pentru a forma substantive abstracte de gen feminin. Sufixul ia este folosit la formarea de substantive din etnonime ce denumesc țări, provincii sau regiuni. Etnonimele sunt nume de popor sau de etnie ca spre exemplu: român, german, bulgar. Exemple: România = român + ia; Germania = german + ia; Bulgaria = bulgar + ia. Sufixul ia este folosit la formarea de substantive din substantive ce denotă o știință. Exemple: Istoria, Geografia, Filozofia, Grafologia.

Pareidolia = Pare + i + dol + ia = Aparența este o înșelăciune produsă.

Se afirmă că termenul pareidolia ar fi un termen grecesc provenit de la cuvintele grecești para și eidolon. Cuvântul grecesc para are următoarele semnificații: pe lângă, alături, în loc de. Cuvântul grecesc eidolon are următoarele semnificații: imagine, formă, contur. Ținând cont de faptul că termenul pareidolia ar proveni de la termenii grecești para și eidolon putem spune că pareidolia poate avea următoarele semnificații: pe lângă imagine, alături de imagine, în loc de imagine. Mai poate avea următoarele semnificații: pe lângă formă, alături de formă, în loc de formă. Mai poate avea următoarele semnificații: pe lângă contur, alături de contur, în loc de contur.

Din cele sus-menționate se observă foarte bine faptul că etimologia limbii române explică mult mai bine termenul pareidolia decât etimologia limbi grecești ceea ce denotă faptul că termenul pareidolia este un termen românesc. Aceasta este valabil pentru foarte multe alte cuvinte românești presupuse a proveni din alte limbi și care se lasă explicate folosind elemente de compunere românești și afixe românești. Afixele sunt următoarele: prefixul, inflixul și sufixul.

Pareidolia este definită a fi un fenomen psihologic prin care oamenii au tendința de a percepe modele acolo unde ele nu există. Un exemplu de pareidolie ar fi modelul mimetolitic în care sunt incluse rocile cu formă recognoscibilă care ar fi în fapt create prin procese aleatorii, ca spre exemplu eroziune. Aceste roci pot avea formă de față umană, de animal, de plantă sau de inimă. Un alt exemplu ar fi noduli silicoși, concrețiuni sau pietre care ar putea fi identificate în mod eronat de către amatori ca fiind rămășițe scheletice, fosile de ouă sau alte obiecte de origine organică. Un alt exemplu de pareidolie ar fi priza daneză care are o proeminență circulară pe care se află două găuri rotunde în partea de sus și o gaură în partea de jos care arată ca o gură de om. Interpretarea acestei prize ca fiind asemănătoare cu o față de om ar fi un exemplu de pareidolie. Un alt exemplu de pareidolie ar fi interpretatea unor nori ca având forme de față umană, de animale sau de alte forme. Pareidolia se mai poate referi și la auzirea de mesaje ascunse în muzică.

Faptul că pareidolia, așa cum este ea definită de către așa-numiții experți în psihologie, ar fi un fenomen psihologic nu este deloc corect. Unele roci au față umană indiferent de unghiul din care le privești și deci interpretarea acestor roci ca având față umană este corectă și deci nu are nimic de a face cu fenomenul numit pareidolia. Unele roci par a avea față umană dacă le privești dintr-un singur unghi, însă dacă schimbi unghiul de vedere atunci ele au o altă formă. Nici acesta nu are nimic de a face cu pareidolia. Pur și simplu, roca respectivă pare a avea față umană dacă o privești dintr-un anumit unghi. Priza daneză nu are nici ea de a face cu pareidolia. Pur și simplu, această priză dețin caracteristicile unei fețe umane care costau din două găuri care pot fi interpretate ca a fi doi ochi și o gaură care poate fi interpretate a fi o gură. Un nor care pare a avea față umană nu are de a face cu pareidolia. Pur și simplu, acel nor văzut dintr-un anumit unghi are caracteristicile unei fețe umane. Dacă vei fotografia acel nor, vei observa că el apare în fotografie cu caracteristicile sale ce pot fi interpretate a fi ale unei fețe umane. În consecință, forma norului respectiv nu are nimic în comun cu pareidolia. Aceste fenomene nu au nimic de a face cu pareidolia deoarece ele sunt fenomene vizuale și nu psihice. Pareidolia este deseori folosită pentru a nega existența numeroaselor roci care au într-adevăr forme biologice ca spre exemplu forme de trupuri umane, de fețe umane, de animale, de inimi, de ciuperci ș.a.m.d. Multe dintre aceste roci sunt gigantice. Aceste roci dovedesc faptul că ele au fost cândva ființe biologice care s-au pietrificat. Academicienii nu vor să recunoască existența ființelor gigantice din trecut și nu se ocupă absolut deloc cu aceste roci. Pentru a nega existența acestor roci, ei afirmă că aceste roci au apărut pe cale naturală deci prin eroziune sau afirmă că ar fi pareidolie, adică ele ar fi doar aparențe înșelătoare.

Există un fenomen care ar putea numit pareidolie. Spiritul înmagazinează tot ceea ce percepi și proiectează și reproiectează aceste percepții încontinuu pentru a le procesa în scopul de a le înțelege în mod profund. Uneori, spiritul proiectează imaginile din interiorul său atât de puternic încât ele pot fi văzute de către ochii materiali. Spre exemplu, dacă te uiți seara la un film de groază este posibil să vezi pe anumite suprafețe monștri și să te înspăimânți deoarece vei crede că ai vedenii. Acest fenomen poate fi numit într-adevăr pareidolie. Acest fenomen poate fi numit într-adevăr pareidolie deoarece este un fenomen psihic.

Autor: Mihail Ispan