Etimologie: Politie, Politii




În România există angajați pe spatele cărora, dar și pe mașinile lor, este scris cuvântul POLITIA. Mulți cred că termenul POLITIA a fost scris fără diacritică sub formă de sedilă sub litera T probabil pentru a economisi vopsea. Cantitatea de vopsea care s-ar economisi prin renunțarea la o sedilă este însă extrem de mică. În consecință, economisirea vopselei nu poate fi un argument pentru a renunța la o diacritică sub forma unei sedile. În plus, poliția este o instituție foarte importantă care ar trebui să trateze chiar și detaliile, precum scrierea titulaturii ei, în mod corect și precis. Este foarte probabil ca o instituție cu titulatura poliție să nu existe în România, ci mai degrabă o organizație ce se autodenumește cu adevărat politia.

Termenul politie se traduce în limba engleză cu termenul polity. În conformitate cu Wikipedia de limbă engleză, o politie poate fi orice grup de oameni organizat pentru guvernare, cum ar fi consiliul de administrație al unei corporații, guvernul unei țări sau guvernul unei subdiviziuni a unei țări. În trecut, dexonline.ro definea politia în felul următor: un grup care face afaceri politice. Acum, dexonline.ro definește termenul politia în felul următor: activitate, practică politică, afaceri politice sau oraș.

Una dintre organizațiile ce se numesc politii este Inspectoratul General al Politiei Române. Această organizație este înregistrată și listată la Dun&Bradstreet. Dun&Bradstreet este un sistem internațional de identificare a companiilor. Ea se află la următoarea adresă: Str. Ștefan Cel Mare, No. 13-15, District 2, 020123 București și are următorul număr de înregistrare: D-U-N-S® Nummer: 503426126. Există mai multe politii din România ce sunt înregistrate în sistemul internațional de identificare a companiilor. În consecință, Inspectoratul General al Politiei Române este o entitate comercială care poate fi intitulată firmă, companie sau corporație. Această entitate se poate înscrie numai la următoarea definiție: consiliul de administrație al unei corporații. Atât înregistrarea ei în sistemul internațional de identificare a companiilor cât și definiția termenului politie sunt dovezi ale faptului că Inspectoratul General al Politiei Române, dar și celelalte entități ce poartă titulatura politie, este în fapt o entitate comercială și nicidecum o instituție care asigură menținerea ordinii publice precum poliția.

Există două tipuri de legitimații: legitimație de funcționar și legitimație de serviciu. Un angajat al statului deține o legitimație de funcționar, iar un angajat al unei entități comerciale deține o legitimație de serviciu. Cei care se prezintă a fi polițiști ar trebui întrebați dacă dețin o legitimație de funcționar sau o legitimație de serviciu. Dacă dețin o legitimație de serviciu înseamnă că sunt angajații unei entități comerciale.

Autor: Mihail Ispan